På den här sidan hittar du pedagogiskt resursmaterial för animation och filmskapande. MAterialet är framtaget för att stödja barn och ungas lärande. Målet är att skapa en mer kommunikativ & inkluderande lärmiljö.

Vi kommer kontinuerligt fylla på med fler pedagogiska resurser. Allt material är utvecklat för anpassad skola med stöd från Stärkt Kultur Kulturrådet. Vi tar gärna emot feedback och tankar från er som använder materialet. Vill du veta mer eller har frågor, kontakta oss på info@dpdb.se.

Tydliggöra processen

Genom att använda ett bildstöd som förklarar varje steg i processen att animera & redigera en film blir det enklare för de deltagande barnen att komma ihåg vad som ska göras. Det är inte lätt för någon att memorera så många steg som ett filmskapande innebär & många gånger kanske det inte finns en pedagog i närheten att fråga. Då är ett bildstöd som sitter på animationslådans lock superbra både för minnet och för att göra filmskapandet roligare och mer inkluderande!

Vad är animation?

För många barn & unga kan det vara bra att få samma information på flera olika sätt. Man kan få informationen genom tal, bild och film. Här hittar du en kort film som steg för steg går igenom hur ett filmprojekt i Stop-Motion teknik går till. En film kan man kolla på flera gånger, man kan stoppa & spola tillbaka, det möjliggör för lärande i sin egen takt. Du får gärna använda filmen i din verksamhet!

Bildstöd med widget-symboler

En person med nedsatt förmåga att kommunicera har många gånger stor nytta av symboler vid samtal med andra för att exempelvis uttrycka sin åsikt och göra val. Att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet!

Widgit symbolbas är en stor symbolbas med över 20 000 symboler för alla åldrar. Symbolerna är kopplade till över 60 000 ord och begrepp vilket gör att du enkelt kan skapa bildstödsmaterial. Symbolerna är utformade på ett enhetligt sätt vilket gör förståelse och inlärning av nya symboler lättare. De flesta barn är vana vid symbolerna från skolan.

Symboler kan användas för att visuellt synliggöra vad som kommer ske under en filmworkshop. Att kunna följa en arbetsordning och på andra sätt få struktur i lärandet. Symbolstöd i form av scheman och arbetsordningar bidrar till ökad självständighet och skapar trygghet för personer i behov av extra stöd.

knappen!

iSwitch är en knapp som går att koppla till iPaden via Bluetooth. Med knappen kan man sedan ta bilder i Stop Motion Studio. Knappen möjliggör för barn med rörelsenedsättningar eller begränsad motorisk förmåga att vara delaktiga fullt ut. Knappen är såklart superbra för alla, man slipper röra iPaden och får då en bättre film med mindre risk för oönskade rörelser.

https://www.funktionsverket.se/produkter/styrsatt/kontaktstyrning/kontaktstyr-ios/iswitch-kontakt-ios/

Använda Färdiga karaktärer & bakgrunder för barn som inte vill eller kan rita

I appen Toca World kan barn som inte vill eller kan rita designa sina egna karatärer. Appen är gratis och har tusentals olika val gällande design av både karaktärernas utseende, kläder och attribut inbyggt. Figurerna man skapar kan dessutom ha rullstol, rullator eller andra hjälpmedel. Men det går också bra att jobba digitalt till exempel med en bilddatabas och skriva ut karaktärer och bakgrunder tillsammans med eleverna. Det är viktigt att tänka på att alla barn inte vill eller kan rita, många tycker det är jobbigt och känner att dom inte “kan göra fint”. För att göra en animerad film är det inte nödvändigt att skapa allt helt själv, det går bra att använda sig av “färdiga” material som till exempel leksaker, pusselbitar, dockor, lego, playmobil eller andra figurer i olika material.

Animation - En kartläggning

Denna kartläggning syftar till att i ett filmprojekt minska risken för att väntan ska uppstå och att säkerställa ett tillgängligt meningssammanhang där det är tydligt för alla elever vad som förväntas av dem och hur de kan gå vidare i nästa steg i processen med att skapa en film. Kartläggningen kunde genomföras med hjälp av stöd från Stärkt Kultur Kulturrådet.

Barn som använder rullstol kan inte se vad som händer i filmen om ipaden ligger uppe på lådan. Genom att koppla in en extern skärm till ipaden kan fler barn se vad som sker. Bilden på skärmen är även större vilket är bra för barn med synnedsättningar.

“havrehoj” är Ett bra och prisvärt stativ från Ikea som verkligen förbättrar tillgängligheten.

I filmskapandet tränar vi våra exekutiva funktioner

De exekutiva funktionerna är centrala övergripande funktioner som är viktiga för oss alla, i vardagslivet. Exekutiva funktioner är ett paraplybegrepp för de komplexa kognitiva processer som styr vårt beteende mot ett mål. Det handlar om vår förmåga att styra och organisera oss själva. En viktig del är förmågan att kunna rikta uppmärksamheten och hålla kvar instruktioner och information i arbetsminnet. För att kunna lösa komplexa uppgifter behöver eleverna kunna planera och organisera, hålla fast vid målet och utvärdera hur det går under processens gång för att se att den inslagna vägen leder mot målet. Denna förmåga behövs dock inte endast för problemlösning i en lärandesituation utan är också mycket betydelsefull i många vardagssituationer. För att kunna ta in mycket information och omvandla den till kunskap behöver man göra det på ett någorlunda systematiskt sätt, vilket innebär att lärande i hög grad påverkas av individens förmåga på det här området. Det här är förmågor som utvecklas över tid och där barn och ungdomar ännu inte har utvecklat de förmågorna fullt ut. Det är inom detta område som elever med neuropsykiatriska svårigheter ofta får problem. (https://larportalen.skolverket.se/api/resource/P03WCPLAR139285)

Två dagar lång animationskurs

Här kommer ett exempel på hur ett upplägg för en två dagar lång animationskurs kan se ut. Presentationen till höger användes för att introducera barnen till kursens innehåll. Kursen var öppen för alla barn mellan 10-15 år att anmäla sig till. Flera av barnen som deltog fanns inom NPF, målet var att alla barn oavsett funktionsnedsättning eller inte skulle kunna delta och skapa tillsammans. Barnen animerade med iPads i Stop Motion Studio, redigerad i iMovie eller Capcut och jobbade i många olika material som tex lera, lego, dockor & papper.

Vad blir det till lunch?

Vem kommer jag vara med hela dagen? Hur många fler barn kommer vara där? Hur gamla är dom? Vilket rum kommer vi vara i? Vad ska vi göra?

Det är många frågor som snurrar runt i huvudet innan man ska iväg för att prova på någonting helt nytt, med helt nya människor. Vi kan genom att i förväg skicka ut all information underlätta för barn att våga delta.

Det finns många specialpedagogiska modeller att inspireras av i arbetet med att förberda barnen inför filmskapandet.

Synliggöra ord & begrepp i filmskapandet

  • tystnad

    Alla i filmteamet tystnar innan man sätter på kameran.

  • Tagning

    Nu börjar skådespelarna jobba, kameran är på.

  • bryt

    Kameran stängs av och skådespelarna slutar jobba.

  • Omtagning

    Man spelar in samma sen igen. Det kan bli många omtagningar.

Tystnad, tagning!

Många barn och unga är hjälpta av att i förväg få reda på vilka ord och begrepp som filmskapandet kommer innebära. Detta är ofta något man som pedagog glömmer bort att tänka på för vi är så vana att använda dessa begrepp. Om du har ett barn i din workshops som inte kan använda verbalt tal kan ord & begrepp som ska användas under filmskapandet i förväg behöva läggas in i deras kommunikations-hjälpmedel. Man kan också koppla orden till en symbol eller förklara det med ett fotografi för att göra det enklare att förstå innebörden.

Att skapa en egen film är ett mycket omfattande arbete med flera olika delar som ska förstås och tänkas ut i förväg.

både roligt & komplext!

Bilden här ovanför tycker vi illustrerar hur många delar ett filmprojekt består av. Genom att studera bilden kan vi som pedagoger få många ledtrådar till vad vi behöver förbereda våra deltagande barn på innan vi kör igång ett filmprojekt. Bilden är skapad av Max som har diagnosen Autism. En av hans drömmar är att jobba som filmregissör. Max har varit en stor del av detta projekt, han har bidragit med sina perspektiv på hur vi kan anpassa lärandet inom film för att fungera för alla barn. Max har lärt oss att det teoretiska måste hela tiden blandas med praktisk arbete och att man i förväg måste förbereda för nästa steg. Ett helt projekt kanske inte från början går att greppa utan istället tänka på att hela tiden bygga på med den kunskap som behövs inför nästa steg i arbetet med att göra filmen. Men alla är olika och lär sig på sitt viss, som pedagog måste vi vara öppna och nyfikna inför det och anpassa oss och vår undervisning.

Greenscreen

En greenscreen har varit ett fantastiskt hjälpmedel i filmskapandet, helst i Anpassad skola. Barn som inte kan förflytta sig snabbt till andra platser och världar har kunnat välja helt fritt vart deras filmer ska utspela sig. Även barn som har behov av att vara i ett mindre sammanhang, gärna i ett rum dom redan känner till har med hjälp av en greenscreen vågat vara med och skapa film utifrån sin trygga plats. Vi upptäckte snart att en extra stor, exta lång greenscreen var mycket bra då allt från flera rullstolar till riktigt många skådespelare kunde få plats. Även gröna dräkter, utklädningskläder och mycket olika rekvisita får frart på fantasin!

Bildutsnitt

Film är en form av visuellt berättande med rörliga bilder. Därför lönar det sig att tänka noga på hur man på bästa sätt förmedlar sin historia med tanke på åskådaren. Bildutsnitt kallas det som ryms i bild, det som är synligt innanför bildens ytterkanter. Det som inte syns i bild ligger i det negativa rummet, det vill säga utanför bildens kant. Begreppen är i princip giltiga eller applicerbara för alla bildmedier, inklusive film, tecknade serier, foto och måleri. Genom att variera bildutsnitten i en film skapar och förstärker man filmens dramaturgi. Att veta vilka bildutsnitt som finns och praktisk kunna använda dom är helt grundläggande kunskap som behövs för att kunna göra film.


Bildmanus & Bildutsnitt

Här hittar du en filmövning som lär ut hur bildmanus och bildutsnitt fungerar. Det går bra att använda övningen i din verksamhet. Bildmanuset i övningen är hämtat från boken Kameran går skriven av Agnes Larsson och Monica Sällström.

Två dagar filmskapande

Här kommer ett exempel på hur ett upplägg för en två dagar lång filmkurs kan se ut. Presentationen till höger användes för att introducera barnen till kursens innehåll. Kursen var öppen för alla barn mellan 10-15 år att anmäla sig till. Barnen filmade med iPads, redigerad i iMovie eller Capcut och jobbade med Greenscreen.